De eerste Hellboy film had een wat gelauwerde ontvangst. De verfilming van de stripboeken over een demon die opgroeit op aarde onder de mensen, en vervolgens voor de mensheid vecht tegen alles wat kwaadaardig en niet van deze planeet is, bleek voor sommige mensen net een stapje te ver te zijn. De combinatie van actie, humor en horror bleek namelijk niet bij iedereen in de smaak te vallen. Maar aangezien regisseur Guillermo del Toro een groot succes boekte met Pan's Labyrinth, mocht de regisseur alsnog een tweede deel maken van deze vreemde superheld. De originele cast keerde terug, en dus is de vraag of Del Toro met dit tweede deel alsnog het succes krijgt wat Hellboy toebehoort?
Voor de mensen die de eerste film gemist hebben, Hellboy is een demon uit een andere dimensie die per ongeluk als baby in onze wereld verzeild is geraakt, en vervolgens opgevoed is door mensen. Inmiddels is Hellboy uitgegroeit tot een flinke man/demon, en bestrijd hij in het geheim voor de overheid het kwaad zoals alleen Hellboy dat kan.
Deze film draait om de strijd tussen mens en demon die duizenden jaren geleden plaats vond. Om de strijd te winnen liet de koning van elven, Koning Balor een machine leger bouwen om de strijd te winnen. Maar gelukkig voor de mensheid werd er een pact gesloten, waarbij de mensen hun steden mochten behouden, indien de elven de bossen mochten blijven bewonen. Het Golden Army werd opgeborgen, en de enige manier op de Golden Army te besturen, door middel van een kroon, werd in drie stukken geborken.
Nu, duizenden jaren later, is de mensheid echter dat pact compleet vergeten, en bouwt men er rustig op los, ten kosten van de bossen waar de elven in wonen. En dat zit Prins Nauda (Luke Goss), zoon van de koning Balor niet helemaal lekker. Het pact met de mensen heeft hem nooit lekker gezeten, maar nu is het voor Nauda klaar en afgelopen, hij wil de Golden Army opnieuw ontwaken om de mythische wezens hun plek terug te geven op de aarde. Maar natuurlijk krijgt hij met Hellboy (Ron Perlman) te maken, die het daar niet helemaal mee eens is, en begint een race tegen de klok om Nauda te stoppen voordat hij het leger weet te ontwaken.
De tweede Hellboy film gaat verder met alle succesvolle elementen van het eerste deel, en voegt daar nieuwe elementen aan toe, en laat enkele van de minder succesvolle elementen uit het eerste deel achter zich. Zo bevat dit deel meer humor en actie, maar minder horror, en wordt het verhaal dus meer de kant van fantasy opgetrokken van horror zoals in het eerste deel.
Del Toro weet uitstekend een spannend verhaal neer te zetten, dat bol staat van actie, avontuur en symboliek, dat zowel personages de ruimte geeft als een goed verhaal weet te vertellen met een belangrijke boodschap. Bovendien weet Del Toro prima amusement te bieden, ondanks het relatief kleine budget waarmee hij het moet doen. En zoals we van Del Toro gewend zijn, staat de film bol van de originele visuele vondsten, die vooral naar boven komen op het moment dat Hellboy de trollenmarkt bezoekt.
De art direction van de film is dan ook meer dan uitstekend, evenals de kostuums, make-up en special effects. De art direction is typisch een product van Del Toro, origineel en een beetje vreemd, en past uitstekend in de wereld van Hellboy. De kostuums zijn een continuering van de art direction en zijn zowel prachtig als af en toe een beetje vreemd. Del Toro weet zijn film naar een nieuw niveau te tillen, waarbij de vraag hoe het gemaakt werd bijna verdwijnt, en je alleen maar op kunt gaan in het verhaal. De special effects zijn dan ook een uitstekende combinatie van live effecten en CGI, waardoor alles veel realistische overkomt dan in een compleet computer gegenereerde wereld.
De cast doet het verder uitstekend. Ron Perlman is perfect gecast als de mopperige titelheld Hellboy die ondanks zijn leeftijd nog steeds gewoon een puber is. Doug Jones heeft deze film meer te doen als Abe Sapien, en kan daardoor meer van zijn kwaliteiten laten zien. Selma Blair als Liz Shermann is nog steeds de liefdesinteresse, maar is deze film minder de dame in nood, en meer een actieheldin, wat haar rol alleen maar ten goede komt. Jeffrey Tambor is heerlijk op dreef als de man die Hellboy in toom probeert te houden en Luke Goss laat wederom zien een prima bad guy te kunnen spelen met een legitieme reden om kwaad te zaaien.
Eindoordeel: Een sterkere film dan het eerste deel, zowel in visueel als in verhaaltechnisch opzicht. Deze film is zeker het bekijken waard, al is het alleen al vanwege de prachtige ontwerpen en beelden die Del Toro laat zien. Maar gelukkig is het niet alleen eyecandy wat Del Toro laat zien, en valt er voor Hellboy en zijn vrienden deze film genoeg te doen. Van liefdesperikelen, humor tot het serieuzere actiehelden werk, alles zit in deze film verwerkt, met een spectaculaire finale die smaakt naar meer. Laten we hopen dat Del Toro dan ook weer snel aan een (laatste?) derde Hellboy film begint, want Del Toro weet Hellboy prima naar het witte doek te vertalen, en heeft in Ron Perlman een perfecte vertolker gevonden. En samen met de visuele stijl van Del Toro, een uitstekende combinatie van live action en CGI, en de liefde voor Hellboy die van het doek af spat, zou het zonde zijn als het bij twee delen zou blijven.
Eindcijfer: 8
0 reacties:
Een reactie posten