Een verfilming maken van een boek is al lastig genoeg. Zeker als dat boek een enorme hype is, en het boek zich afspeelt op plaatsen waarvan de eigenaren niet mee willen werken aan de verfilming ervan.
Regisseur Ron Howard (A Beautiful Mind) nam het op zich om dit omstreden boek te vertalen naar het witte doek, en schakelde daarbij de hulp in van gerenommeerd acteur Tom Hanks. Maar staan een Oscarwinnende regisseur en acteur garant voor een doorslaand succes, of is er meer voor nodig dan alleen een hoop talent?
The Da Vinci Code is de verfilming van het gelijknamige boek van Dan Brown, waarin getracht wordt het geheim van de heilige graal te ontdekken aan de hand van historische gebeurtenissen en simpele logica. Want was de heilige graal een magische beker, of wellicht iets anders? En zo ja, waar is de heilige graal dan, en wie houdt dit geheim al eeuwenlang verborgen?
Professor Robert Langdon (Tom Hanks), hoogleraar kunstgeschiedenis aan de universiteit van Harvard, wordt betrokken bij de moord op Jacques Saunière in het Louvre museum in Parijs. Jacques Saunière was een vage kennis van Robert Langdon en had die avond een afspraak met hem. En dat plaatst Robert Langdon natuurlijk op het lijstje van hoofdverdachten voor de Franse politie.
Robert Langdon heeft twee keuze's, hij kan proberen de politie te overtuigen dat hij de moordenaar niet is, maar dat zal lastig worden, en de hoofdrechercheur (Jean Reno) staat bekend als iemand die niet voor rede vatbaar is. Of hij kan de hulp accepteren van Saunière zijn kleindochter, Sophie (Audrey Tautou), die gelooft in de onschuld van Langdon.
Om zijn onschuld te bewijzen, zullen de twee de werkelijke moordenaar moeten zien te achterhalen. Maar hoe verder ze in hun zoektocht naar de moordenaar komen, hoe meer ze erachter komen dat hun geschiedenis iets anders in elkaar zit dan ze dachten.
De zoektocht naar de moordenaar is slechts een excuus om een complottheorie neer te zetten over de heilige graal, Jezus' zijn nazaten en de betrokkenheid van de kerk. Feit en fictie wordt met elkaar verweven om tot een schokkende conclusie te komen, zo overtuigend dat veel mensen lange tijd dachten dat het wel eens waar kon zijn.
De film is gestructureerd als een achtervolgingsfilm, vol spannende momenten en vlagen van actie, afgewisseld met hier en daar een geschiedenisles. Omdat de katholieke kerk niet zo blij was met het boek van Brown en de suggesties die hij in het boek geschreven had, mochten de filmmakers op veel locaties uit het boek niet filmen, en werd er dus uitgeweken naar visual effects om dit probleem op te lossen.
De film haalt enkele interessante historische feiten aan, die zeer interessant zijn, zeker voor mensen die geïnteresseerd zijn in religie en/of geschiedenis. De film mixt echter zo goed feit, met legende's en fictie, dat het soms lastig is om deze van elkaar te onderscheiden, en dit is dan ook waar het boek en de film het succes aan te danken heeft. Het zit allemaal zo geloofwaardig in elkaar, dat je bijna echt zou denken dat het waar zou kunnen zijn.
Tom Hanks met zijn matje mag er dan een beetje vreemd uit zien in deze rol, hij zet het personage van Langdon wel goed neer. Audrey Tautou als Sophie zet een interessant rol neer die zowel mysterieus als anderzijds nuchter overkomt. Ian McKellen speelt prachtig de rol van Teabing, de oer-Engelsman wonend in Frankrijk die overtuigd is van de complottheorie van de kerk. Paul Bettany speelt de angstaanjagende monnik en moordenaar van het verhaal op zeer overtuigende wijze.
De art direction is prachtig, de kostuums subtiel en casual, maar toch met stijl. De special effects zijn aardig, maar niet wereldschokkend, maar de muziek is prachtig. Het script, gebaseerd op het boek, zit stevig in elkaar. Als publiek wordt je makkelijk meegenomen in het verhaal, en zelfs voor degene die het boek niet gelezen hebben is de film goed te volgen. De cinematografie is degelijk, maar niet echt bijzonder, maar doet in het verhaal wat het moet doen, en dat is het verhaal beeldend vertellen.
De finale van de film was volgens sommige een beetje lachwekkend, maar dat is alleen het geval als je je niet inleeft in de film, iets waar je niet veel voor nodig hebt. Tuurlijk is het einde wat te ver gezocht, maar het sluit wel mooi de verhaallijnen van de hoofdpersonages af.
Eindoordeel: Een prima boekverfilming vol spanning, intrige, plotwendingen en een uiterst interessante complottheorie die je aan het nadenken zet. De film is prachtig vormgegeven, heeft een realistische stijl, doch een beetje dikker aangezet voor de mooie plaatjes. De film verwacht wel dat het publiek enigszins de aandacht erbij houdt, maar als je dat doet is het een prima film om te kijken. Met een prima cast, een goed verhaal, sterke regie en mooie locaties is dit een spannende film, waar mensen nog lang over na zullen praten.
Eindcijfer: 7,5
0 reacties:
Een reactie posten