Na Iron Man, Hulk en Thor is het nu eindelijk tijd voor één van de allereerste superhelden van Marvel, namelijk Captain America. De film dient, net als Thor, Hulk en Iron Man, als opzet naar The Avengers, een film waarin al deze superhelden samen te zien zullen zijn. En om iedereen alvast bekend te maken met deze superhelden voordat ze de handen ineen slaan, krijgt het publiek eerst van ieder van hen een solo film voorgeschoteld.
Dat zo'n solo film een uiterst geslaagde film kan worden, liet Marvel al zien met Iron Man en Thor. De vraag is nu natuurlijk, kan Marvel Captain America deze eer ook aan doen, door één van hun oudste helden te voorzien van een succesvol begin?
Helaas is Captain America: The First Avenger niet zo succesvol als bijvoorbeeld Thor. Daar waar Thor een blije verassing was, blijkt Captain America een beetje tegen te vallen. De filmmakers lijken vooral veel last te hebben gehad om het verhaal zo in vorm te brengen dat deze zowel als stand-alone film werkt, en toch recht doet aan het stripboek en hoe de Captain uiteindelijk bij de Avengers beland. Daardoor wringt de film zich in allerlei rare bochten om al die doelen te bereiken die nodig zijn voor The Avengers, en dat gaat ten koste van deze film.
Het verhaal draait om Steve Rogers (Chris Evans), een magere jongeman die maar wat graag tegen Nazi-Duitsland wilt vechten, maar vanwege zijn fysieke status overal wordt afgewezen. Maar gelukkig gaat Steve zijn droom toch in vervulling als hij te horen krijgt dat hij is uitgekozen voor het supersoldaten programma. Het supersoldaat programma bestaat uit het toedienen van een serum dat alle eigenschappen van de persoon versterkt, alsmede zijn of haar fysieke krachten.
U raadt het al, Steven wordt uitgekozen, omdat hij simpelweg zijn hart op de juiste plaats heeft zitten, en niet omdat hij probeert de beste te zijn. De boodschap van de film is dus duidelijk, het gaat er niet om hoe je van buiten bent, maar hoe je van binnen bent.
Het probleem met deze film begint echter nadat Steve Rodgers van mager scharminkel tot super-sexy soldaat is omgetoverd. Het lijkt wel alsof de filmmakers even kwijt waren wat ze ook alweer met een superheld moesten doen zodra hij er eentje is geworden. Daar waar vele andere superheldenfilms het liefst de transformatie naar superheld zo snel mogelijk overslaan om helemaal los te kunnen gaan met actie, spektakel en heldendaden, blijft Captain America akelig lang hangen voordat hij tot echte heldendaden over kan gaan.
Helaas worden vervolgens de heldendaden snel doorgeskipt, tot Rodgers zijn grote aartsvijand tegen komt, de Red Skull (Hugo Weaving). Echter, doordat er zoveel tijd is weggegooid in de film voordat Rodgers echt in actie kon komen, blijft er weinig tijd over om deze twee aartsvijanden tegenover elkaar te zien.
Chris Evans is prima gecast als oprechte, en uiterst Amerikaanse jongeman, en weet zowel in zijn magere versie, als zijn spierbundel versie te overtuigen. Hugo Weaving kan altijd toevertrouwd worden met de rol van de bad guy, en weet de Red Skull op overtuigende wijze neer te zetten.
Tommy Lee Jones is prima gecast als de knorrige commandant die tegen zijn zin moet toezien hoe Rodgers toevertrouwd wordt aan de transformatie tot superheld, en zijn komische timing is in deze film perfect. Ook Stanley Tucci doet het prima als de arts die Rodgers verkiest om de eerste supersoldaat te worden.
De special effects zijn van uitzonderlijk hoog niveau. Een groot gedeelte van de film loopt Chris Evans (een goed gespierde acteur) er dankzij digitale technieken bij als een magere jongeman. Ook de mix van make-up en special effects die gebruikt zijn om de Red Skull op het beeld te brengen zijn uitstekend gedaan, en doen het daadwerkelijk lijken alsof de Red Skull rechtstreeks uit het stripboek is gestapt. De aankleding, de muziek, de cinematografie, de special effects, de make-up, het is allemaal prima op orde, maar dat valt in het niets als het verhaal niet mee wilt werken.
Eindoordeel: Captain America had een prima film kunnen zijn, als ze wat meer tijd hadden besteed om een evenwichtig script in elkaar te steken. Het lijkt er echter op alsof de druk om Captain America op tijd af te leveren, zodat men aan The Avengers kon beginnen, zo hoog lag, dat het script nooit helemaal goed is afgerond, en we met een onbevredigend verhaal over zijn gebleven.
De film heeft een sterk begin, maar zodra Rodgers getransformeerd is duurt het gewoon te lang voordat hij uiteindelijk écht Captain America mag spelen. De rare bochten waarin het verhaal zich vervolgens wringt om aan te sluiten bij zowel het stripboek als The Avengers maakt ook het einde van deze film onbevredigend.
Captain America had zeker een betere film verdiend, maar helaas kon men niet het succes herhalen zoals ze dat met Thor en Iron Man wel wisten te behalen. Hopelijk bevalt The Avengers zelf beter straks.
Eindcijfer: 5,5
0 reacties:
Een reactie posten