Na het succes van de eerste prequel in de Planet of the Apes franchise, kon het natuurlijk niet lang duren voordat het een vervolg zou krijgen. En inderdaad, die is er nu dus met Dawn of the Planet of the Apes.
Andy Serkis speelt in deze film wederom de rol van Caesar, de aap waar het allemaal mee begon in de vorige film, en de special effects zijn wederom afkomstig van WETA Digital, die ook verantwoordelijk waren voor de uiterst realistische Caesar in de vorige film.
Maar de vraag blijft natuurlijk, is dat het enige wat hetzelfde is gebleven, of hebben ze wederom net als bij de vorige film, een sterk script weten te schrijven die Caesar een podium kan geven?
Rise of the Planet of the Apes gaf een paar jaar geleden een nieuwe impuls aan de doodgebloede Apes franchise. De film wist naast een sterk script tevens uiterst realistische apen op het doek te toveren zoals we ze nog nooit gezien hadden. Het team dat de apen tot leven moet brengen is in deze film hetzelfde gebleven, en gelukkig is het script net zo sterk als de vorige keer.
Het verhaal draait allemaal om de spanningen tussen mensen en apen. Een dodelijk virus heeft inmiddels een groot deel van de mensheid omgebracht, en de wereld is daarmee vervallen in een post-apocalyptische wereld waarin de mensheid probeert te overleven. Als de mensen op zoek gaan naar stroomvoorziening komen ze Caesar (Andy Serkis) en zijn apen wat al snel tot een confrontatie leidt. Kunnen mensen en apen ooit samen leven, of zal het tot een onderlinge strijd om de macht komen?
Dawn is minder emotioneel en personage gericht dan zijn voorganger, en mikt duidelijk meer op spektakel dan zijn voorganger. Dat hoeft echter geen nadeel te zijn, want het script is solide genoeg om zijn publiek tevreden te houden. Andy Serkis laat weer eens zien dat hij wederom de ster van de show is door een fenomenale performance als Caesar neer te zetten. Nieuwkomer Jason Clarke doet het prima als de onderhandelaar tussen mens en aap. Gary Oldman laat deze keer weinig bijzonders zien, maar levert een solide performance als de leider van de mensen die proberen te overleven.
Maar de echte ster van deze show zijn wederom de digitale kunsten van special effects studio WETA Digital die ditmaal nog realistischere apen weet af te leveren dan de vorige keer. De apen zien er ditmaal dusdanig realistisch uit, dat je compleet vergeet dat je naar digitale apen zit te kijken, en dat helpt zeker om compleet op te gaan in het verhaal.
Een groot deel van de film speelt zich af in de natuur, en die ongerepte natuur in combinatie met de digitale apen werkt uitstekend. De film krijgt hierdoor een rauwe, maar natuurlijk aanvoelende realiteit waardoor je compleet door het verhaal gegrepen wordt.
Het camerwerk, de sets, de kostuums, de art-direction, het is allemaal prima op orde in een film die een technisch hoogstandje is. Op technisch niveau is dit dus een uitmuntende film, en met een solide script en de geweldige acteerprestaties van Andy Serkis, alsmede de andere acteurs die de apen vertolken, is deze film een groot plezier om naar te kijken.
Het script zit goed opgebouwd in elkaar, en weet prima de spanning tussen de mens en aap langzaam op te voeren tot een geweldige climax. Zitten er dan geen nadelen aan deze film? Eerlijk gezegd heel weinig, behalve dat Caesar wellicht weinig als personage te doen heeft, behalve de gemoederen te sussen. Dat stoort echter geen moment tijdens de film, omdat het script voldoende reden geeft hiervoor, en kan men dus nauwelijks als nadeel aanduiden.
Eindoordeel: Dawn is een waardig vervolg op Rise, en weet zijn publiek te grijpen met levensechte apen, een uitstekend acterende Andy Serkis, en een solide script die langzaam de spanning opbouwt tot een climax. De film biedt een fijne mix tussen digitale technieken en ongerepte natuur om niet al te kunstmatige over te komen, waardoor je nooit het gevoel hebt naar een videospelletje te zitten kijken, een probleem die veel andere films die veel op digitale technieken vertrouwen wel hebben. Dawn is een uitstekend vervolg en smaakt zeker naar meer, het is dan ook maar te hopen dat Serkis ook in dit vervolg weer aanwezig zal zijn, want hij is duidelijk de drijvende kracht achter deze succesvolle prequels.
Eindcijfer: 8,5
0 reacties:
Een reactie posten