Na een mislukte remake van Tim Burton in 2001 is er nu 10 jaar later een zogenaamde prequel. En in deze prequel krijgen we te zien hoe de apen in staat zijn geweest om uiteindelijk de wereld te veroveren, ten koste van de mensheid.
En om te zorgen dat deze film een succes zou worden, werd er voor een radicaal andere aanpak gekozen dan in het origineel en de remake. De apenpakken werden opgeborgen en er werd plaats gemaakt voor digitale technieken om de apen tot leven te brengen. En om dat op succesvolle wijze te doen werd Andy Serkis, de acteur achter Gollum en King Kong, ingehuurd tezamen met het special effects team dat Gollum en King Kong tot leven vracht, WETA Digital, om er zeker van te zijn dat dit een succes zou worden. Is het de makers daarmee gelukt om de franchise nieuw leven in te blazen?
De originele Planet of the Apes is een icoon, het is de film die Hollywood in één klap veranderde. Hollywood films hoefde niet meer met een 'happy end' te eindigen. Het succes dat de eerste Apes film met zich mee bracht zorgde vervolgens aan een sperrevuur aan sequels. Nadat de franchise een langzame dood stierf werd in 2001 nog eens geprobeerd de franchise nieuw leven in te blazen met een remake. Top regisseur Tim Burton werd ingehuurd om hier een succes van te maken, maar het warrige einde zorgde ervoor dat deze remake niet het succes werd waarop men gehoopt had.
Nu is er dus deze prequel die de franchise nieuw leven in moet blazen, en wederom hebben de makers kosten noch moeite gespaard om hier wederom een succes van proberen te maken.
De eerste beelden die wij te zien kregen van deze prequel zagen er verbluffend uit. De apen waren nog nooit zo realistisch in beeld gebracht, dankzij de digitale kunsten van WETA Digital. En met dezelfde acteur die ook Gollum tot leven wist te brengen, lijken de makers zich hiermee op succes te willen garanderen.
De film gaat over Caesar (Andy Serkis), een chimpansee die geboren wordt uit een proefdier, die getest werd op een nieuw medicijn voor Alzheimer. Het medicijn is echter genetisch overgedragen op Caesar, en al snel blijkt Caesar bovennatuurlijk snel te kunnen leren. Zijn intelligentie niveau ligt ver boven dat van de gemiddelde aap, en zelfs boven dat van de gemiddelde mens.
Maar dit geknoei met de natuur kan natuurlijk nooit lang goed gaan. Caesar is en blijft een aap, ondanks zijn hoge intelligentie, en kan zijn natuurlijke instincten daarom maar moeilijk onderdrukken. Dus al snel gaat het mis en wordt Caesar opgesloten in een opvang voor apen. Daar leert Caesar de slechte kanten van de mens kennen, en dat zet natuurlijk kwaad bloed bij Caesar.
Het verhaal van Rise is sterk, en het script zit uitstekend in elkaar. Wellicht hadden de filmmakers alleen al op basis daarvan een goede film af kunnen leveren. Maar deze film weet meer te brengen dan een film met een sterk script en een sterke boodschap. De ster van deze film is namelijk, niet geheel onverwacht, Caesar zelf. Andy Serkis bewijst maar weer eens dat hij nog steeds de ongekroonde koning van de digitale personages is. De wijze waarop Serkis Caesar tot leven weet te brengen, met emoties, is van zo'n ongekend hoog niveau, dat je je steeds meer begint af te vragen waarom deze man nog steeds geen Oscar heeft ontvangen.
Serkis maakt van Caesar een onschuldige, doch intelligente aap die medelevend is, maar erachter komt dat niet iedereen zo is. Caesar in de film is slim, ontwapenend, maar ontpopt zich naarmate de film zich vordert tot een sterke leider. James Franco die Caesar van baby af aan opvoed, doet prima werk als de wetenschapper die op zoek is naar een medicijn tegen Alzheimer. John Lithgow die we vooral in komische rollen kennen, weet uitstekend de dementerende vader neer te zetten.
De rest van de cast is ook uitstekend, alhoewel de prestaties van Tom Felton, die we vooral kennen als Draco uit de Harry Potter films, ietwat te dik aangezet voelen.
Maar de echte sterren uit deze show zijn de mensen van WETA Digital, die wederom de fenomenale performance van Andy Serkis om weten te zetten in een uiterst realistische digitale aap. Het realistische niveau waarmee Caesar tot leven wordt gebracht is van ongekend hoog niveau, wat maar weer aantoont hoe ongelooflijk ver WETA Digital is gekomen met zijn digitale technieken. De apen uit de film zien er bijna eng realistisch uit, en zijn soms haast niet meer te onderscheiden van echte apen.
De film zit op alle fronten uitstekend in elkaar, en dankzij Serkis en WETA bevat deze film een bezienswaardigheid die zeker gezien dient te worden. Deze prequel is daarmee een groot succes te noemen, die vooral te danken is aan Serkis zijn acteerprestaties en een sterk script. Het kan dan ook vast niet lang duren voordat deze film een vervolg krijgt.
Eindoordeel: Een fantastische Andy Serkis brengt samen met WETA Digital de chimpansee Caesar tot leven op een wijze die we nog niet eerder hebben gezien. De film bevat een sterk verhaal met een sterke morele ondertoon, en zit ijzersterk in elkaar. Deze film behoort echt thuis in het rijtje films wat je gezien moet hebben, en laat zien dat de combinatie van digitale technieken en ouderwets acteerwerk prima hand in hand kunnen gaan. Een film met het hart op de juiste plaats die morele vragen weet op te werpen.
Eindcijfer: 8,5
0 reacties:
Een reactie posten